Betűrendben - É

ébredni

- Ha álmodban felébredsz, de továbbra is álmodsz: jószándékú munkád mások miatt kárbavész, nem tudod megvalósítani terveid. Elbizonytalanodtál a saját nézeteid helyességében, kétségekkel küzdesz.

édenkert

- Szerénytelenség.

égetni

- Fényképet elégetni: nem tudsz túljutni egy elszenvedett igazságtalanságon, pedig el akarod felejteni. Könyvet elégetni: szörnyű munkahelyi felettes, olyan valakinek vagy kiszolgáltatva, akit borzasztóan utálsz. Okmányt, iratot, hivatalos papírt elégetni: házastársad vagy partnered családjával szemben érzett erős ellenszenv, amelyet kulturáltan kordában tartasz. L. még: Tűz.

égési seb

-Titkolod a fájdalmad; erősnek, keménynek akarod mutatni magad; szégyelled valamely gyengeséged, esetleg azt, hogy bánkódsz valaki után.

égő embert látni

Visszafojtott érzelmek; kényelemszeretetből lemondasz egy kellemesnek ígérkező kapcsolatról, gyümölcsöző vállalkozásról, bonyodalmaktól tartasz. Ha eloltod egy ember égő ruháját: bölcs önmérséklet.

égő (villanykörte)

- nem nézel utána valaminek, mert attól tartasz, hogy kínos dolog fok kiderülni.

ék

- Visszaéltél valakinek a bizalmával, bajt kevertél.

ékezet

- Félbehagyott munka. Lásd még: ÍRÁS

ékkő, drágakő

- Viszonzatlan vonzalom; egy társaságba nem fogadna be.

ékszer

- Haszontalan dolgot vásároltál.

ékszerdoboz

- Féltve őrzött titkos, szép emlék. Ékszerdoboz, ha nyitott, üres: múltban elkövetett könnyelműség; haszonlesés a barátok megválasztásában.

ékszerész

Nem jutsz hozzá ahhoz, amire szükséged lenne.

élelmiszer

- Naivitás, gondoskodás. Élelmiszerboltban vásárolni: kiegyensúlyozatlanság. Élelmiszer-áruház: minél nagyobb, annál fölöslegesebb felhajtás egy mindennapi elintéznivaló körül; mesterségesen előidézett bonyodalom.

élesztő

- Elmaradt program.

életveszélybe

kerülni - Olyan dolgokat művelsz, amikkel magad sem értesz egyet. Rossz a lelkiismereted.

élezni

kést, ollót, borotvát -Agresszivitás. Nők álmában: uralkodni vágyás, zsémbesség, férfiak álmában: gyávaság, erőtlenség.

ének

Kedves hírt hallasz. Énekesmadár: pletyka.

énekelni

- Kifecsegsz valamit; hamisan énekelni: füllentés.

énekkar

- Szembehelyezkedés, lázadozás. Énekkarból, ha csak a saját hangod hallod: dac.

épület

Ismeretlen rendeltetésű épület: kiigazodási nehézségek. Vegyes rendeltetésű épület: épület, amelyben össze nem illő funkciók vannak például fürdő és közlekedési állomás, lakószoba, üzemhelyiség: változékony, szélsőséges hangulatok; szorongás és nagyképűsködés együttes jelenléte; kihasználatlan képességek; és mindenképpen rendetlen, lusta természet.

érdemjegy

Hajó: mulasztás; ha rossz: alacsonyra tett mérce. Ha bizonyítványban olyan érdemjegyet látsz, ami a valóságban nem létezik, pl. kétjegyű számot: álmodozó, ábrándos, visszahúzódó természet, kevés önbizalom jele.

érem

- Mellőzöttség.

étel

- Általában egy kis hisztériára való hajlam. Fogyókúrázó vagy diétára szoruló ember álmában önmagáért beszél, vágyakozás az étel után. Bár maga az a tény, hogy valaki fogyókúrára szorul, azt valószínűsíti, hogy az illető evéssel vezeti le a feszültségeit. Más álmokban, általában hisztis személy; gusztusos ennivaló: fiatalos testi-szerelmi vágy. Olyan étel, ami visszataszító: elítéled magad egy rossznak tartott szokásod miatt. Étel, amit nem tudsz megenni, mert gipszbál vagy műanyagból van: felesleges önmegtartóztatás. Ételmaradék: mártírkodás; látványos áldozat, amelyért titkon hálára, ünneplésre számítasz.

étkészlet

- Jutalom.

Édesség

1. Jutalom. Örüljön neki és ismételje azt a cselekvést, amiért jutalmazta magát. 2. Csábítás. A keserű valóság helyett a cukorkát választja. Ne fogadja el a könnyű megoldásokat.

Ég

(tűz). Meleget adhat és pusztíthat – attól függően, hogy uralja-e. Érzelmeire szüksége van, de most legyen óvatos velük.

Égbolt

Az Ön várható hangulatát tükrözi. A felhők alakjában megjelenhet kedvének okozója. Istenek lakhelye. Takaróként óvhat, villámokkal büntethet. A szellemi lét felé fordítja figyelmünket. Cardanus: A haza, a sors.

Égtáj

Észak: A nyugodt gondolkodás. Dél: Az érzelmek. Kelet: A misztikum, a megismerhetetlen. Nyugat: A mindennapokat alakító értelmes tevékenység.

Éhség

Ha nem vacsorázott: ez a magyarázat. Általában a szerelmi éhség szimbóluma. Álombeli mohósága figyelmezteti a sietség veszélyeire. Csak lassan, nyugodtan, Még akkor is, ha duzzadó energiája sürgeti.

Éjfél, éjféli álom

Az álom legkellemetlenebb aspektusaira, azok megvalósulására utal.

Éjszaka

A tudattalan birodalma, amelyben rejtett vágyak és félelmek bukkannak fel. Ezek a késztetések a felszín felé közelednek, jelentős fordulatot hozva életében. Az álmok ideje, amelyek azért jönnek, hogy megvalósítsuk őket. Ha csak sötétség veszi körül: küzdeni kell a reménytelenség ellen.

Ékszerek

Figyelme a külsőségek felé fordul, a kapcsolatok felületessége akadályozhatja az értékek felismerését. Ne vakítsák el a szavak se. Nőknek kedvezőbb előjel, férfiaknak gondot okozhat. Kapcsolódhat szenvedélyekhez is. Korán: A női nemi szerv jele. Cardanus: Az ékkövek gyógyító erejüket akkor fejtik ki legerősebben, ha szájunkban tartjuk őket. (Ez főleg nőkre vonatkozik.) Nikephoros: Karkötő: közeli veszély. Népi hiedelem: Az álmodó házastársa és gyermekei.

Élesíteni

Hangulatától függően: agressziója kirobban, vagy jó megoldást talál.

Élet

Az álomban szimbólumok révén jelenik meg. Az élethez, saját életünkhöz való viszonyulásunk (ragaszkodás, elutasítás, öröm stb.) lelki beállítódásunk alapja.

Életlenné válás

Ön akar eltávolodni a valóságtól, minden konfliktusra utaló jegy észlelésétől. Ez igen megterhelő lehet, akár testi fáradtság formáját is öltheti. Először az Ön számára biztonságot nyújtó személyekkel (ha nincs, hát keressen) próbáljon nagyon őszinte lenni.

Émelygés

Ha nem rontotta el a gyomrát: életének romlása fenyeget. Tartson érzelmi diétát.

Épít

Egy új élet lehetősége – a régi alapokon.

Építész

A lelki átalakítás mestere. Némi formálás szükségességére hívja fel a figyelmet.

Érett

(növény). A munka eredménye, az aratás ideje. Ne késlekedjen, most kielégítheti vágyát.

Érint

Energiát ad vagy kap. Egy összetartozás érzés megerősödhet – gyakran szexuális elemeket is tartalmazva.

Érzelmek

Nem szimbólumok, de nagyon fontos, hogy az értelmezésnél figyelembe vegyük őket. Az erős érzelmek az álom fontosságára utalnak. A különböző érzelmek az eltérő értelmezési lehetőségek közötti választást könnyítik.  Meg kell különböztetnünk az álom alatti érzelmeinket az álom utániaktól.

Érzés

Az álom egyik legfontosabb tényezője: minősíti az álombeli történéseket, tárgyakat.

Ételek

Testünk és lelkünk táplálékot kíván. Ha éhezünk, fantáziánk, álmaink kínálnak terített asztalt. Húsok: a testi vágyakra utalnak, a szexualitásra. Zöldségfélék: egészséget ígérnek (ha ízletesek). Gyümölcsök: ígéretek, amelyeket még be kell váltani.

Étlap

Választhat, mivel elégíti ki magát. Ügyeljen az árakra, megéri?

Étvágy

Testi kívánságokra utal, ám mögöttük gyakran lelki kielégítetlenség rejlik (ezért nem tudja evéssel kielégíteni).

Évszak

Az emberi élet megfelelő szakaszaira utal.

ABC kereső:

A
Á
B
C
CS
D
E
É
F
G
GY
H
I
Í
J
K
L
M
N
NY
O
Ó
Ö
Ő
P
R
S
SZ
T
TY
U
Ú
Ü
Ű
V
Z
ZS