Betűrendben - Á

ágy

- Fáradtság, unalom. Ágyat vetni: új kapcsolatra vágysz. Ágytakaró: csacsiságokból csinálsz problémát. Ágyban fekvő ember: keresel valakit, akit szerethetsz, aki méltányolja jótulajdonságaidat. Kórházi ágy: rendbe akarod, és tudod hozni megromlott kapcsolatodat. Pótágy: jóízű fantáziálás, Beágyazni: lassan elfelejted, amiről azt hitted, hogy örök emlék. Égő ágy: kihűlt kapcsolat. Poros ágy: új ismeretség. Kórházi ágy: félelem.

ágyba (állattal) feküdni

Bűnösnek tartott gondolatok, erkölcsi cívódás önmagaddal.

ágynemű

Fehér: újdonság utáni vágy; egyhangú hétköznapok; ha színes vagy mintás: körülötted kialakuló változás; koszos ágynemű: önbizalomhiány, kisebbrendűségi érzés.

ágyú

Valakit okkal vagy ok nélkül zavarsz; megbántasz valakit egy apróság miatt; személyeskedsz; félelem.

álarc

Becsapottnak érzed magad, valaki a bizalmadba férkőzött saját céljai érdekében; kihasználtak és csalódottságot érzel. Báli álarc: szexuális vonzalom egy tiltott személy iránt. Rémisztő álarc: munkahelyi konfliktus; nem tudsz a ranglétrán feljebb jutni.

áldás

Ha osztod: Nem az a bajod, amiért morogsz; mindenféle hibát keresel valakiben, akire egyszerűen féltékeny, irigy vagy. Ha megáldanak: valakit magadra haragítottál.

álkulcs

Valaki magánéletében kutakodsz és te is tudod, hogy ez helytelen.

állat

A benned szunnyadó, elnyomott ösztönök álom béli megjelenése. Kis állat: önbizalomhiány. Nagy állat: ha kedves: barátságos természet, emberszeretet; ha támadó, fenyegető vagy megakadályoz valamiben, eléd ugrik: nem mersz megtenni egy dolgot (amit az állat álmodban nem enged neked); az újdonságoktól való vélelem, szorongás. Olyan állat, ami valami emberi dolgot művel például beszél, vagy szerszámot használ: felnőttálomban: nagyfokú elkeseredettség, kétségbeesettség; helyzetedet kiúttalannak tartod, pedig gondjaid lassan megoldódnak; gyermekálomban: élénk fantázia és egy kis magányosság. Ha gyereked ilyet álmodik, foglalkozz vele egy kicsit többet. Plüss állat: visszavágyódás a gyermekkorba; gyors észjárás, ügyesség.

állatkert

Állatkertben sétálni: ha az állatok a ketrecekben vannak: te vagy barátaid, ismerőseid lelki szemetes ládája, mindenki tőled várja a segítséget, jótanácsot; ha az állatok szabadon mászkálnak körülötted: sikamlós helyzetbe kerültél, magad sem tudod hogy vágod majd ki magad. Állatot ketrecből kiszabadítani: jó beleélő képesség, könnyen azonosulsz más emberek érzéseivel. Ha téged zárnak ketrecbe: beismered egy tévedésed és a megbocsátásban reménykedsz.

állatorvos

Atyai jótanácsot vársz valamivel kapcsolatban.

állomás

Megtorpantál vagy leállítottak. Nem vagy képes továbblépni egy ügyedben.

álom

Ha álmodban felébredsz, de valójában az álmod folytatódik: világnézeti, erkölcsi problémáid vannak, döntened kell egy kérdésben, amiben a környezeted mást kimenetelt vár tőled, mint amit te igazából szeretnél; akadályoznak alkotó munkádban.

áramfejlesztő, trafó

Hagyod, hogy kihasználjanak, élősködjenek rajtad. Mások helyett végzett munka.

árjegyzék

- Sokat engedtél meg magadnak, attól tartasz joggal -, hogy szemrehányást kapsz; beolvasnak neked.

árnyék

Közvetlen vagy átvitt értelemben: gyász, elmúlás, bánat; félelem az ismeretlenségtől. Saját árnyékod: rejtőzködsz, nem mutatod meg valódi önmagad. Ha árnyékod elszalad mellőled: nem tudsz uralkodni magadon; csapongó természet.

árnyékszék, wc

Kissé nárcisztikus személyiséged okozza a legfőbb problémáidat. A romantika és a realitás harcol benned szükség esetén az utóbbi győz.

árok

Gond, baleset. Árokba esni: saját hibánk, meggondolatlanságunk folytán adósságba, bajba keveredünk.

áruház

Kielégítetlen vagy kielégíthetetlen kívánságok. Áruház, amelyben eltévedsz: vegyes érzelmek. Magad sem tudod, hogy mit kívánsz, hogy mire is van szükséged - és ez nemcsak tárgyakkal van így, hanem érzelmeiddel is. Labilis befolyásolható személyiség.

árvíz

Mostanság, amikor ennyi árvíz van: jogos félelmek, ha van rá lehetőséged köss biztosítást! Ha messziről látod: egy kellemetlen elintéznivaló halogatása, tologatása; bűntudat. Ha az árvíz magával sodor: nagy erőre van szükséged, hogy kikerülj kellemetlen helyzetedből, sőt: hogy egyáltalán szembenézz a kényelmetlenségekkel. Árvíz, amiben elmerülsz: szenvedély. Árvízből kiálló háztető, kémény: jó esély szándékaid megvalósítására. Árvízből menteni embereket: sötétebben látod ismerőseid helyzetét, mint amilyen az valójában; állatokat: csak különleges feladatok elvégzésére tartod magad alkalmasnak, a mindennapi dolgaid elhanyagolása.

ásványvíz

Megtisztulás, megkönnyebbülés, apró öröm.

ásó

Nehéz munka. Ásni: kiásni valamit a földből: kíváncsiság, mindenbe beleütöd az orrod, mindenben a rejtélyt keresed; elásni valamit: képes vagy titkot tartani.

áztatni

- Ruhaneműt: hibát követtél el, de nincs erőd beismerni. Élelmiszert áztatni: aprólékosság, kicsinyes pedantéria, amit időnként egy költekezési roham vált fel.

Ábra

Az álomképen belüli kép nehezen elfogadható érzést, helyzetet jelez. Próbálja lerajzolni ezt az ábrát, így valószínűleg érthetőbb lesz.

Ábrahám

(bibliai alak). Férfiaknak: nagy család, tisztesség. Kötelességét teljesíti, vágyait néha visszafogja – hiába, egy pozitív hősnek áldozatot is kell hozni. Nőknek: egy szakállas férfinak szeretnének engedelmeskedni.

Ács

Erősítse meg lelki életének vázát, hogy minden viharnak ellenálljon.

Ádám és Éva

Egy boldog kapcsolat, amelyben a társ hasonló és mégis más. A bűn átélésének lehetősége – csak akkor, ha a Gonoszra hallgat. Ha férfi, óvakodjon saját butaságától, ha nő, ne felejtse, hogy a férfi felesleges részéből teremtették. A kapcsolatát újra kell kezdeni, egészen az elejétől.

Ág

(fa-). A fa az álmodó, az ág annak egy lelki tendenciája. Ha jobbra nő, a jövő felé mutat, ha lefelé, a szomorúságot idézi. A száraz ág az érzelmek hiányát, a rügyező a megújulást mutatja. Csángó hiedelem: zöld fa ága letörik, valaki fiatalon hal meg.

Ágyék

A lélek visszatér a testhez, a szellem az anyaghoz. Kerülje a töprengést, a bonyolult magyarázatokat. Elégedjen meg a mindennapok örömeivel.

Ájulás

Ha Ön ájult el: Magához térve (álmában) nagyon fontos magyarázatokat kaphat, újraélheti életének valamely eseményét. Új élet kezdetének lehetősége. Ha más ájult el: menekülés, a küzdelem feladása. Ébren gyakran betegségbe menekül, mert a nehezen elviselhető helyzetet nem képes felszámolni.

Áldozat

Az Ön számára nagyon fontos kapcsolat vagy vélemény megszerzéséhez kevésnek érzi erejét. Kifejezi készségét valamiről való lemondásra. Ám ez nem üzlet, nem lehet érte ellenszolgáltatást követelni. Hamisság, ha olyat ajánlunk fel áldozatként, amire nekünk már nincs szükségünk, ezért csak vacakokat remélhetünk viszonzásként.

Állatember

(egy testrésze állati, a többi emberi). Tiltakozás a társadalom, a közvetlen környezete által Önre kényszerített szabályok, szerepek ellen. Értékes lehet, ha az állati részből származó energiát az emberi hasznosítja. Az, hogy melyik rész és milyen állat formáját ölti, mutatja a feltörni készülő ösztön jellegét.

Állni

Állhatok azért, mert elértem a célomat (álomban ez ritka). Lehet, hogy fontolgatom a következő lépésem irányát, döntésem után továbbhaladok – ez jó jel. Ha azért állok, mert nem tudok továbbmenni, fel kell oldani a lelki görcsöt, és új utat keresni.

Álom az álomban

A Talmud szerint ez az álom valóra válik.

Ápolónő

Segítség, gondozás, amelyet csak egy nő adhat. Ha elfogadja: sikeres újrakezdés.

Ár

(pl. árué). Kellően értékeli az adott tárgy által szimbolizált embert, kapcsolatot? A szám külön értelmezendő (jelölhet pl. évet is).

Áram

(elektromos). Környezetéből származó energia. Haladás, amelyet Önnek fontos emberek segítenek.

Árboc

Elégedettség vagy elégedetlenség saját vagy partnere férfiasságával.

Árpa

Gyógyulást vagy felejtést ígér, attól függően, hogy terveit hosszú vagy rövid távra készíti.

Áru

Személytelen, érzelem nélküli kapcsolat tárgyává válik énjének része.

Árulás

Árulással, hitszegéssel vádolják: rövidesen mások által nehezen elfogadható döntést kell hoznia. Ne a döntését változtassa meg, hanem barátai véleményét – hosszú távon Önnek lesz igaza. Más válik árulóvá: váratlan bánat, de hamarosan vigaszra lel.

Árusítani

Magából kínál valamit másoknak. Kell nekik, veszik? Ha sikerül eladni valamit: új barátok, kapcsolatai erősödnek.

Árverés

Versenytársai vannak – valakiért, valamiért. Rohan az idő, most kell elérni célját.

Ásítás

Alvás közben ritkán jelez álmosságot, annál többször feszültséget. Mi történt álmában, amikor ásított?

Ásni

Ültethet növényt, kereshet kincset, készíthet sírt – munkája eredményes lesz.

Ásó, kapa

A termékenység, az élet és halál kérdéseivel találkozik, és akkor nagyon aktívnak kell lennie.

Ásványok

A passzív lét jelképei, figyelmeztetések ennek elkerülésére. Ön hajlamossá válhat az élettől való visszavonulásra, a kapcsolatok megszakítására, a tárgyak felhalmozásával, gyűjtésével foglalkozásra. Utalhatnak valami alapvető hiányra, ami kapcsolatban van testével, anyagi helyzetével. Keresnie kell egy tárgyat, egy érzelmet, amely örömmel tölti meg gyomrát, tüdejét – mosolyra derül tőle.

Ász

(kártya). Egy versenyben első vagy utolsó lesz. Tényleg ász az, akitől jövőjének fordulását várja? Legyen óvatos az emberek megítélésében.

Átlátszó

(mögötte látszik valami). Vágyai nehezen tűrik a valóság gátjait, de alkotókészsége segítheti a megoldáshoz.

Átöltözni

Változni akar? Ruhát könnyen cserélünk, de személyiséget nehezen. Ha másnak akarunk látszani, ez csak a felszínt érinti, és nagy belső feszültséggel járhat. Ügyeljen, hogy az új ruha (viselkedésmód) megfeleljen karakterének. Rejtőzni akar? Önmaga elől úgyse rejtőzhet.

Áttetszőség

(a felület mögött látja a belső részleteket is). Türelmetlensége a következő hetekben sem csillapul. Kompromisszumokkal ne is próbálkozzon, ezek elfogadhatatlanok lesznek az Ön számára. Engedje érvényesülni alkotókészségét, lehetőleg teljesen új dolgokban.

Átváltozás

Más neművé: Elégedetlenség nemi teljesítményeivel, örömeivel. Állattá: Igény e fajta valamely jellemző tulajdonsága iránt vagy félelem egy késztetéstől. Élettelen tárggyá: Az egyoldalúvá válás, a megmerevedés veszélye. Artemidoros: Férfinak nővé változása csak szegénynek jó, gazdagodás, Ha nő változik férfivá, házasságot ígér. Ibn Sirin: Ha egy asszony férfi ruháját látja magán, gazdagodás várható. Stekel: Férfinak nővé változása, illetve fordítva: lelki hermafroditizmus, kétneműség.

ABC kereső:

A
Á
B
C
CS
D
E
É
F
G
GY
H
I
Í
J
K
L
M
N
NY
O
Ó
Ö
Ő
P
R
S
SZ
T
TY
U
Ú
Ü
Ű
V
Z
ZS